Persekitaran bentuk peribadi


PERSEKITARAN yang baik membentuk peribadi cemerlang, manakala persekitaran buruk menjadikan diri semakin gersang.

Tetapi dalam sesetengah kes muncul juga diri yang sangat naif akhlaknya walaupun dalam persekitaran baik dan ada pula baik akhlaknya biarpun di sekelilingnya buruk.
Kisah Nabi Ibrahim a.s boleh dijadikan contoh. Walaupun baginda hidup di dalam persekitaran yang teruk, ketika kaumnya dalam keadaan teraba-raba menyembah berhala, baginda tidak turut serta, sebaliknya mencari Tuhan yang satu.

Bangsa Arab dulu, satu ketika dengan kehidupan jahiliah, tetapi apabila datang Islam, mereka berlumba-lumba memeluk agama yang suci. Budaya mereka bertukar, daripada percaya kepada yang karut, kepada beriman kepada Allah.

Berhala bukan saja tidak diendahkan malah dimusnahkan bagi membina persekitaran baru yang diredai dan diberkati, sekali gus meletakkan nilai akhlak kepada yang satu.

Apakah dimaksudkan persekitaran di sini? Persekitaran merujuk kepada segala sesuatu yang berada di sekelilingnya dan memberi kesan terhadap kehidupan seseorang, sama ada secara langsung atau tidak, sejak dalam kandungan ibu hingga akhir hayat.

Dari pengertian ini, persekitaran merangkumi kedudukan geografi atau tempat yang diduduki seseorang, rumah tangga yang terdiri daripada ibu bapa serta anggota keluarga lain yang dinaungi, teman dan sahabat serta masyarakat.

Unsur alam persekitaran mempunyai peranan dalam pembentukan akhlak. Hakikat ini tidak boleh diketepikan.

Ibnu Khaldun ada mengemukakan pendapat, iaitu tempat tinggal memang mempunyai kesan dan pengaruh kepada sifat sesuatu bangsa, walaupun kesan dari faktor ini amat kecil.

Secara umum ada sunnah yang mengakui kesan dari faktor ini, seperti hadis yang bermaksud: “Hati-hati yang kasar dari sebelah timur dan amanah bagi ahli (penduduk) Hijaz.”

Mengenai faktor ibu, kajian mengakui ada kesan daripada jiwa (rohani) ibu yang mengandungkan anaknya.

Selalu disebut dalam kajian itu pengakuan seorang ahli fikir barat, Tomes Hobbs. Sifat yang berduka itu ada kaitan dengan jiwa ibunya yang ketakutan ketika kapal tentera Sepanyol, Armada menuju ke pantai.

Menurut sarjana, kes seperti ini dikatakan berlaku di kalangan masyarakat. Ada disebut kenan (keganjilan tertentu).

Islam mengakui kesan persekitaran dari faktor kandungan ibu. Rasulullah mengajar umatnya memulakan dengan doa ketika bersetubuh dengan isteri, memohon supaya tidak dicampuri syaitan.

Jadi, jika ditakdirkan mendapat zuriat, pasangan suami isteri mendapat jaminan bayinya terselamat dari penguasaan syaitan.

Adalah wajar bagi kita turut memanjatkan doa kepada bayi sejak dari dalam kandungan. Sekiranya tidak, mintalah bantuan orang soleh untuk mendoakannya, supaya dia mendapat kesejahteraan, menjadi insan yang baik dan memberikan ketenangan.

Faktor persekitaran yang paling penting apabila lahirnya bayi ke dunia. Ibu bapa dan ahli keluarga lain memainkan peranan begitu besar dalam pembentukan sifat dan sikapnya.

Ini kerana sifat anak di peringkat awal cenderung untuk meniru, iaitu tahap awal dalam proses pembelajarannya.

Jika tahap ini dapat dimanfaatkan ibu bapa dan ahli keluarga dengan akhlak yang baik, tentu peribadinya juga terpuji.

Pada awal usia beginilah ibu bapa harus menunjukkan contoh baik, seperti berkata dengan sopan, beradab, menghormati yang lain, saling membantu dan tidak bongkak.

Imam al-Ghazali ada menegaskan: “Kanak-kanak adalah amanah Allah kepada ibu bapa. Hatinya yang masih bersih adalah mutiara berharga yang sedia menerima untuk dibentuk dan digilap.”

Rasulullah bersabda maksudnya: “Setiap anak itu dilahirkan atas fitrah, kedua ibu bapanya yang menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi”

Satu lagi hadis bermaksud: “Wahai anak, bacalah Bismillah, makan dengan tangan kanan dan makanlah dari yang hampir di sebelah kamu.”

Ungkapan di dalam hadis terbabit merujuk kepada pembentukan akidah, akhlak dan gaya hidup anak. Ia juga mengisyaratkan peranan dan tanggungjawab ibu bapa dalam pembentukan akhlak dan jati diri

One thought on “Persekitaran bentuk peribadi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s