Jauhi amalan khurafat


Noorazura Abdul Rahman

Alor Setar: Islam tidak melarang umatnya mengambil wuduk dan mandi di mana-mana sumber air seperti telaga, parit dan kolam selagi tidak melakukan amalan khurafat di tempat berkenaan.

Mufti Kedah Datuk Syeikh Fadzil Awang berkata, hukum mandi di tempat berkenaan adalah harus asalkan tujuan mandi adalah untuk bersejuk-sejuk, mengambil wuduk, solat dan sebagainya.

“Perkara yang dilarang sekiranya ketika mandi atau mengambil wuduk terdapat kelakuan luar biasa yang tidak bersesuaian (iaitu) orang ramai tidak pernah lakukan perkara seperti itu atau ritual tertentu yang dilihat agak pelik dan ganjil yang terdedah kepada kemungkinan dilihat sebagai amalan khurafat.

“Apatah lagi disertakan dengan niat tertentu ketika mandi atau mengambil wuduk seperti dapat menolak bala atau tertunai segala hajat seperti menyembuhkan penyakit, keberkatan dan sebagainya, maka Islam melarang kerana menjerumus seseorang itu kepada dosa dan maksiat serta memcemarkan kesucian agama Islam,” katanya menerusi video Facebook rasmi Jabatan Mufti Kedah, semalam.

Beliau berkata demikian bagi mengulas tindakan beberapa individu yang didakwa melakukan amalan khurafat di Gunung Jerai, Yan, yang tular di media sosial sehingga mengundang kritikan ramai.

Mengulas lanjut, Fadzil berkata pihaknya menasihatkan agar pengunjung supaya menjauhi perbuatan atau pelakuan yang tidak bersesuaian yang boleh mencemarkan kesucian agama Islam ketika mengunjungi tempat-tempat berkenaan.

Katanya, bagi mencari keberkatan ulamak telah memberi banyak panduan berpandukan al-Quran dan hadis Nabi Muhammad SAW.

“Bagi meluaskan rezeki, mencari keberkatan dan ditunaikan hajat kita, Islam mengajar kita agar menjaga solat lima waktu, selalu beristigfar, berbuat baik kepada ibu bapa, jaga silaturahim, berkasih sayang sesama kita dan banyakkan bersedekah .

“Selain itu antara amalan lain ialah apabila pulang dari satu-satu tempat hendaklah masuk ke dalam rumah dengan memberi salam kepada ahli keluarga dan jangan lakukan maksiat kepada Allah SWT,” jelas beliau.

Fadzil turut mengajak umat Islam menjauhkan amalan khurafat, amalan yang mencemarkan kesucian agama Islam dan menjaga akidah.

“Semoga Allah pelihara iman kita, akidah dan agama kita,” katanya.

Selasa lalu, Fadzil turut memberitahu bahawa beliau bersama pegawai Jabatan Mufti Negeri Kedah melakukan tinjauan ke Gunung Jerai bagi melihat sendiri keadaan di lokasi seperti Telaga Tok Syeikh dan Padang Tok Syeikh.

“Sepanjang kami berada di telaga tiada kelihatan seorang pun yang mandi atau mengamabil wuduk di situ dan pengunjung agak ramai pada hari itu kerana cuti sekolah,” katanya.

Beliau berkata, orang tempatan mengatakan bahawa tidak kelihatan lagi aktiviti pemujaan sejak bencana kepala air yang berlaku sebelum ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s